Ciasto ucierane z jabłkami i gruszkami

Ciasto owocowe Porcja dla 5-6 osób. Czas przygotowania ok 1godz.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 jabłka
  • 2 gruszki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki cynamonu


W misce utrzeć margarynę z cukrem stopniowo dodając po jednym jajku. Kiedy masa maślano-jajeczna będzie utarta na gładko dodać śmietanę. Następnie partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.

Jabłka i gruszki obrać a następnie pokroić w grube plastry. Cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym opruszyć owoce, które następnie włożyć do ciasta (każdy kawałek jabłka/gruszki wbijać w ciasto, tak aby zanużył się w cieście).

Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min w temperaturze 180 st. C

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>